Čo znamená mať zdravé črevá a prečo je mikrobióm čriev dôležitý?

To, že mať zdravé črevá je dôležité, sa nehovorí len tak. Črevá voláme aj druhý mozog, a to z dobrého dôvodu. Mozog a črevá sú úzko spojené rozsiahlou sieťou neurónov a nervovým spojením chemikálií a hormónov. Dokazuje to neustálu spätnú väzbu a komunikáciu o tom, akí hladní sme alebo či sa cítime vystresovaní.

Keď chceme kvantifikovať spojenie medzi mozgom a črevami, spomeňte si, ako telo napríklad odpovedá na úzkosť. Nie je to nič nezvyčajné, ak má niekto v takom prípade tráviace problémy a musí si odbehnúť na toaletu.

Mať zdravé črevá znamená užívať si každodenný pohyb čriev bez prekážok a bolesti. Žiadne nafukovanie, plynatosť, zápcha ani hnačka. Zdravé črevá tiež znamenajú mať dobrú rovnováhu baktérií či mikróbov v gastrointestinálnom trakte. Črevný mikrobióm pomáha vstrebávať živiny (a aj energiu) a bojovať proti škodlivým vírusom.

Najčastejšie príčiny zdravotných problémov s črevami

Pretrvávajúca plynatosť po jedle, nadmerné grganie, pálenie záhy a únava po jedle sú všetko príznaky tráviacich problémov. Čo však spôsobuje tieto problémy? Tráviace ťažkosti môžu byť spôsobené nadmernou tvorbou baktérií (potrava sa nestrávi, kým sa dostane do hrubého čreva), čiastočným trávením (kvasenie alebo hnilobné procesy), nízkou úrovňou žlče a enzýmov, nedostatkom živín a nedostatočným prežúvaním.

Dôležitosť zdravia čriev pre celkové zdravie 

Gastrointestinálny systém nefunguje osobitne. Má vplyv na zdravie celého tela. Mnoho stavov súvisí so zdravím čriev – mnohé nás môžu prekvapiť, napríklad súvislosť s vašou náladou. Mikrobiálna funkcia je hlavnou silou dobrého zdravia a výživa zohráva kľúčovú úlohu.

Ako zlepšiť imunitu a mikrobióm čriev

Existuje veľké množstvo odporúčaní, čo robiť pre zlepšenie zdravia ovplyvňovaním tráviaceho systému. Prestaňte jesť spracované potraviny a v supermarkete nakupujte v regáloch s čerstvými potravinami (tam, kde sú skutočné potraviny). Dodržiavajte pitný režim, pravidelne cvičte, venujte sa aktivitám, ktoré znižujú stres a osvojte si pozitívne spánkové návyky. Konzumujte probiotiká, fermentované potraviny a prebiotickú vlákninu. Samozrejme, vyhýbajte sa fajčeniu a vystavovaniu sa toxickým produktom, ktoré pustošia tráviaci trakt.

Stravujte sa tak, ako keby ste žili v Stredozemí

Potraviny, ktoré vnímame alebo označujeme ako „zdravé“, sa nie vždy zhodnú s črevami. Mliečne výrobky, sójové výrobky a alternatívy mäsa sú dobrým príkladom. V prípade chronických problémov stojí za to viesť si stravovací denník a sledovať, ako sa správa tráviaci systém.

Späť hore