Ide o krajší názov typu rozpustnej vlákniny. Pozostáva z molekúl cukru (polysacharidov), ktoré prirodzene sídlia v stenách buniek baktérií, húb, kvasiniek, rias, lišajníkov a rastlín. Ovsené vločky sú bohaté na vlákninu, ktorá obsahuje beta glukán, a jeho veľké množstvo nájdete aj v pšenici, celozrnných obilninách, chaluhách, riasach a hubách shitake. Beta glukány sa pýšia množstvom zdravotných benefitov, od podpory zdravia čriev až po imunitu. Preto sa beta glukány pridávajú do doplnkov výživy. Telo si beta glukány nedokáže vytvoriť.
Zdravotné benefity beta glukánov
Rozpustná vláknina ako beta glukány sa jednoducho rozkladá, keď prechádza gastrointestinálnym traktom a v črevách sa rozpúšťa na gélovú hmotu. V podstate to spomaľuje prechod potravy a podporuje pomalšie trávenie, v dôsledku čoho dochádza k lepšej absorpcii, ktorá pomáha vytvárať stále, vyvážené hladiny cukru v krvi. Tento proces je iný ako v prípade nerozpustnej vlákniny, ktorá pri prechode traktom ostáva celá.
Doplnky s obsahom beta glukánov a väčšie množstvo vlákniny v strave
Huby sú výborným zdrojom beta glukánov. Hľadajte tieto druhy: shitake, maitake, reishi, trúdnikovec pestrý, hliva ustricová, klanolupeňovka obyčajná a enoki. Nemusíte si však každý tanier naplniť týmito hubami bohatými na živiny, aby ste využili výnimočné zdravotné účinky beta glukánov.
Naša spoločnosť vo všeobecnosti nekonzumuje dostatok vlákniny. Mali by sme sa snažiť prijať celkom 30 gramov denne, ale v skutočnosti podľa záznamov dosahujeme len polovicu tohto denného príjmu. Ak chceme dosiahnuť zdravé trávenie a celkový pocit zdravia, je dôležité, aby sme vnímali príjem vlákniny a našli spôsob, ako začleniť beta glukány do stravy.